CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS

Friday, June 12, 2009

Aga meil hakkas talv

Nagu pealkirjastki võib aru saada on meile talv kohale jõudnud.
Algas see siis ametlikult juuni alguses. Kui nüüd kõik mõtlevad mis see siis ära ka ei ole nagunii on soe ja mõnus olla siis kirjutaksin natuke pikemalt lahti mida talv siin tähendab.
Algas siis kõik sellest, et ilmad on vaikselt ja märkamatult iga päev järjest jahedamaks läinud ja aussid on märkamatult järjest paksemaid riideid kandma hakanud. Hetkel on päevad veel täitsa enam vähem mõnusad. 20 kraadi kanti on tavaliselt päeval sooja ent tuul on juba vägagi jahe, nii et randa pikutama enam väga ei kisu ja ega pole ka väga mõtet, sest päike ei hakka kohe üldse nii hästi peale kui ta suvel hakkas.
Ent viimasel nädalal on õhtud ja ööd just need, mis on külmemast perioodist märku hakanud andma. Meist 1000 km lõunapool olevas Sydneys sadas lausa lund mõned päevad tagasi ja mitte natukene vaid ikka nii et maa oli kenasti valge. Meil veel lund pole näha olnud aga haruldane pole enam see, et öösel on miinus kraadid kraadiklaasil, eilseks ööks lubati näiteks -4 kraadi. Seega kui nüüd vaadata, et meie ainsateks paksemateks riieteks siin on 1 kampsun 1 dressipluus siis õhtuti ei ole üldse enam mõnus väljas viibida.
Ja külm pole mitte ainult väljas vaid ka toas, sest ega siis siin ju keegi tubade kütmisest ei tea midagi. Eesti oli hea, nii kui talv tuli keerati kohe küte taha ja toas oli ikka mõnus ja soe. Siin aga esiteks ei küteta ja teiseks on siin majad ehitatud sellistest materjalidest ja nii kehvasti et külma ja niiskust ei hoia need sugugi eemal. Meenutan praegu suure õudusega meie esimest aussi elamist Brisbanes, kus põrandalaudade vahel olid sellised praod, et said vabalt õue kiigata ja kust suurema vaevata erineva suurusega elukad said sisse ronida. Sellises majas poleks kohe sugugi meeldiv hetkel elada. Meie praegune elamine on küll kenasti ehitatud ent külm on ikkagi ja minu suurimateks sõpradeks viimastel päevadel on saanud erinevad riidest asjad mida saab endale ümber ja üle toppida ja mille alla on mõnus sooja pugeda.
Kohalike jaoks on ilm ilmselt sama kohutav kui meie jaoks. Poodides on müüdavamad kaubad erinevad sooja andvad masinad (õli- ja elektriradikad, soojapuhurid), paksud tekid ja soojad joped ja mantlid. Ja karta on, et ega ilmad võivad veelgi jahedamaks minna, sest talve külmim aeg peaks saabuma juulikuus, peale mida võib juba jälle vähekene soojemat ilma oodata. Tegelikkuses aga on Austraalia talv palju toredam, sest erinevalt Eestist, kus koguaeg sajab ja on jahe, on siin sellist külma ilma paar kolm kuud ja peale seda võib jälle oodata kena ja sooja suveperioodi. Ja pealekauba on siin talved enamasti kuivad ja selge taevaga, nii et kannatama peab vaid külma ja muud midagi.

2 comments:

  1. Külma pead kannatama siis kui päike loojub, päeval ikka soe, mina käin isegi ookeanis surfamas:D, vot selline talv

    ReplyDelete
  2. Teil paistab pikk talv olevat:P Isegi uusi kirjeid ei ole lisandunud. Loen teie blogi kohe huviga, kuna Austraalia on koht, kuhu kunagi isegi sooviks minna.
    Tundke elust rõõmu ja andke ikka vahest märku, kuidas teil läheb.

    ReplyDelete