CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS

Friday, May 22, 2009

Mõnusad ilmad

Polegi ammu midagi kirjutanud.
Seekord kirjutaks Austraalia ilmast.
Ilm kõigub siin ühes äärmusest teise ja äärmus on selline, mida üks tavaline eestlane endale väga hästi ette ei kujuta.
Nimelt algas meil see teisipäev suuremat sorti torm. Tormi all mõtlen ma 200km tunnis puhuvat tuult ja vihma, mis tuleb taevast nagu pangega alla, ja nullilähedast nähtavust. Ja nii peaaegu 3 ööpäeva jutti.
Meie maja jäi õnneks tormis puutumata, kuid tuttvate maja Brisbanes sai väga suuri tormikahjustusi. Kolm ööd visati maja esimeselt korruselt vett välja ja niiskusekahjustusi on saanud suurem osa asju. Meie suurim kaotus oli see kui kolmapäeva õhtul elekter ära läks :) Samadel tuttavatel oli ka teine huvitav juthum, kus meesterahvas läks firma parkimisplatsilt autoga sõitma ja poole tunni pärast oli kogu parkimisplats ja kõik ülejäänud firma autod vee all, sest lihtsalt jõgi oli meeletu kiirusega üle kallaste tõusnud.
Uudistes räägiti ka ühest surnust, see leidis aset meist mõned kilomeetrid eemal, meesterahvas oli autoga sõinud ja miski asi oli kõva tuulega autosse lennanud.
Kohalikud võtsid tormi vastu mütside, karvaste jopeda ja kinnastega ja suhteliselt rahulikult , kõik jätkasid oma igapäevaseid toimetamisi. Teisipäev oli eriti huvitav, kuna toimus ka suur õpetajate streik, mis tähendas seda, et koolid olid kõik suletud, vihma sadas ja inimestel polnudki muud teha kui poodidesse kõik shoppama minna :)
Tegelikkuses pole aga Austraalia tormid sugugi nii masendavad kui Eesti omad. Olgugi, et tuul on kõva ja sajab nagu oavarrest, on tegelikult õhk ja vihm täitsa soojad. Lisaks tekitab Eestis masendust vihmaperioodi pikkus (sombune ja sajune on ju enamus aastast), siin aga on teada et kui ka nädalakese sajab siis lõpuks on ikkagi jälle ilus ilm tulemas.
Torm algas siis teisipäeval, täna on reede ja vaikselt tikub juba teine äärmus jälle kohale. Ilma ühegi pilveta taevas ja mega soe ilm, selline oli siis meie tänane ilm.
Üldiselt on aga välja kuulutatud nii meie osariigis kui ka 30 km lõuna pool asuvas osariigis eriolukorrad, sest paljud madalamad piirkonnad on saanud väga väga suuri veekahjustusi. Meile on jäänud mälestuseks vaid suurtes kogustes murdunud puid ja puuoksi mida pole veel ära jõutud koristada.
Muideks me vaatasime ka telekast eurovisiooni, mida üks kohalik telekanal juhtus näitama ja aussid said ka netis oma lemmiklaulu valida ja uskuge või mitte tulemus oli üllatav. Esimese koha sai Türgi (väidetavalt on türklasi siin tohutul hulgal, sellest ka hea tulemus), teiseks jäi Kreeka (laulu autorid on pärit Austraaliast) ja kolmandaks EESTI, nii et meil siis ikkagi oli hea laul! Ja kui enne Eurovisiooni väga paljud ei teadnud kus või mis see Eesti on, siis peale saadet teavad päris paljud kohalikud juba ka Eestit!
Igaljuhul lähitulevikus üritan veel kirjutada, kuidas poisid tulutult üritasid terve päev otsa ostetud autot enda nimele registreerida ning kurdan natuke toidumuresid ja kui aega tekib siis proovin natukene ka kohalikku koolisüsteemi lahata :)

1 comment:

  1. käisin ja uudistasin youtubes tormi, mida Sa siin kirjeldad ja tegin avastuse, et umbes nii iga kuu on üks pisemat sorti üleujutus ja torm queenslandis(võib-olla mujal aussis ka).ja inimesed on ise nii õnnelikud, nii õnnelikud oma üleelamustest rääkides. enamik eestlastest satuks musta masendusse ...

    ReplyDelete