CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS

Saturday, May 2, 2009

Austraalia töökultuurist ja pühadest.

Austraallased oskavad väga õiges vahekorras töötada ja puhata.
Esiteks pole ühegi tööga kunagi väga kiiret, peaasi et tehtud saaks ja töötaja ennast väga ära ei väsitaks. Näiteks on meil mitmed tuttavad rääkinud, kuidas neile on töö ette antud ja siis kui järgmine päev on küsima mindud, et mis tööd siis täna saab kuna eilne asi on valmis, on tööandja teatanud, et eelnev töö oli mõeldud näiteks 3 päevaks ja peab nüüd mõtlema hakkama, mida edasi teha. Samuti rääkis tuttav, et anti nädalatöö ette ja tiksus tunnipalk, ent noormehel sai juba peale kolmandat päeva töö otsa ja seega jäi ka nelja järgneva päeva palk saamata.
Seega tuleb siin olles ära õppida kõiksugu pauside pidamised ning samuti „õige“ töötempo. Kui sul hommikul enne tööleasumist pole aega rääkida eelmise päeva sündmustest ja kohe kiirelt töötama hakkad siis võidakse seda võta lausa solvanguna. Selle asja tundsin ka mina omal nahal ära ja seletustööd oli pärast päris pikalt, miks ma üldse lobiseda ei taha enne tööpäeva algust.
Teiseks väga oluliseks asjaks kuidas reguleerida oma mitte ületöötamist on igasugu riiklikud pühad. Pühad on küll enamasti osariigiti samad ent kuupäevad võivad päris kõvasti kõikuda, näiteks võib töörahva püha siin pidada lausa 4 korda, kui juhtud iga kord erinevas osariigis viibima. Samuti on ka pühasid, mida pevad vaid mõned osariigid.
Meie siinoldud aja jooksul on olnud juba päris mitu püha, neist mõni vägagi omapärane aga ühine nimetaja nende kõikide puhul on alati see, et absoluutselt kõik puhkavad. Isegi kõik toidupoed on kinni, erinevalt Eestist kus keegi ei raatsi uksi kinni panna ja kui ka pannakse, siis tekib rahval täielik paanika, et kust nüüd leiba ja piima osta saab. Siin on aga kõik sellega harjunud, tehakse enda suured shopingud varakult ära ja lastakse kõigil rahus vabu päevi nautida.
Ning, et sellest veel väheks jääb on aussid väga oskuslikult endale veel vabu päevi juurde tekitanud, nimelt kui püha juhtub sattuma nädalavahetusele, siis on täiesti loomulik, et tehakse vabaks ka sellele järgnev esmaspäev, seega nauditakse siin kaunis tihti „pikkasid nädalalõppe“. Samuti kui mõned liikuvad pühad peaksid kattuma teiste pühadega siis reeglina antakse rahval veel 1 lisapäev puhkamiseks. Kevadpühade ajal sai lausa 4 päeva jutti puhatud!
Üks õige kummaline püha siin on „Anzac Day“. Nimelt mälestatakse sellega Austraalia sõdureid, kes läksid Esimesse Maailmasõtta. Huvitavaks teeb selle asja aga see, et austraallased kunagi sõdima ei jõudnudki. Nad maabusid oma laevadega Türgi rannikul aga nii rumala koha peal, et kõik laevad kohe hoobilt puruks lasti. Nüüdseks on see siin suur püha, korraldatakse paraade, süüakse Anzac küpsiseid ja loomulikult puhatakse.
Samuti tähistatakse siin ka kuninganna sünnipäeva, mis tegelikult ei tähista sugugi praeguse kuninganna tegelikku sünnipäeva. Kuni 1963 aastani peeti seda tegeliku sünnipäeva järgi, peale seda aga otsustati seda lihtsalt teha kunagi aasta keskel. Peetakse seda alati aga jälle esmaspäeviti, et rahavas saaks taaskord „pika nädalalõpu“.
See esmaspäev on meil töörahva püha ja see tähendab seda, et saab jälle 3 päeva jutti puhatud!

1 comment: